Aanbod

ApeldoornWat jammer dat ik dit niet eerder gehoord heb‘ en ‘Ik kom al jaren bij mijn man, dus ik vroeg me af of de workshop voor mij nog wel interessant zou zijn, maar wat ben ik blij dat ik gekomen ben‘. Zo maar wat reacties van deelnemers (familie en andere naasten, verzorgenden, vrijwilligers) aan onze workshop ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’.

Wilt u als verpleeghuis of zorginstelling bijvoorbeeld:

  • Naasten helpen de drempel om op bezoek te komen te verlagen?
  • Naasten en vrijwilligers ondersteunen bij het maken van écht contact?
  • Uw bewoners daardoor gelukkiger maken?
  • Naasten en zorg met elkaar in gesprek laten gaan over op bezoek gaan?
  • Vrijwilligers, naasten en verzorgenden op een laagdrempelige manier kennis meegeven over dementie en contact maken?
  • Op die manier invulling geven aan de eisen die zijn vastgelegd in het kwaliteitskader verpleeghuiszorg (o.a. ‘vrijwilligers hebben scholing gekregen voor de groep waarmee ze werken’)?

Als een samenzijn soepel verloopt en er echt contact gemaakt wordt, komt dat de sfeer en de rust ten goede. Dat is prettig voor iedereen: bewoner, medebewoners, verzorging en natuurlijk diegene die op bezoek komt. Na een prettig bezoek kom je ook makkelijker weer eens terug. Ons boek en de workshop ‘Op bezoek’ willen daar een bijdrage aan leveren: bezoeken aan mensen met dementie plezieriger maken!

Neem gerust contact op voor meer informatie over mogelijkheden en tarieven. Anniek is te bereiken via menskapitaal@live.nl en Marcelle via mmulder@curamea.nl. Samen schreven zij het boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten.’

Boek cadeau doen
Het boek is ook zeer geschikt om – ter inspiratie – cadeau te geven aan familieleden, verzorgenden en vrijwilligers. Dat kan bijvoorbeeld bij familieavonden, op de dag van de zorg of met kerst. Wij hopen dat dit op grote schaal gaat gebeuren. Anniek beschrijft dit als volgt:droom
Wilt u voor naasten, vrijwilligers en/of verzorgenden een workshop organiseren? Of bijvoorbeeld voor uw vrijwilligers, die u in verband met het ‘kwaliteitskader verpleeghuiszorg’ scholing moet bieden? Wij helpen daar graag bij. Andere mogelijkheden zijn: Alzheimercafé, workshop voor (bezoek)vrijwilligers, lezingen over dementie etc.

Wilt u hier meer over weten? Anniek is te bereiken via menskapitaal@live.nl en Marcelle via mmulder@curamea.nl. Klik hier voor een folder over het boek en de workshop.

familieparticipatie

Workshop ‘Betrekken van familie bij beweegactiviteiten’, Congresparade Studie-Arena (24 september 2018)
dav
Drie workshops mocht ik geven tijdens de Congresparade ‘Bewegen en activeren’ van StudieArena. Onderwerp: hoe betrek je naasten bij bewegen en activeren van mensen in woonzorginstellingen. Want dat bewegen belangrijk is, dat staat niet ter discussie. Maar hoe betrek je naasten daarbij? Want tijdens bewegen kun je samen plezier beleven, contact maken en genieten van wat je doet. Alle reden dus om de deelnemers van de workshops te laten nadenken over hoe ze dat kunnen doen en hen te voeden met allerlei ideeën. Om er één te noemen: vraag naasten voordat je vrijwilligers vraagt om te helpen bij een activiteit. Interesse? Anniek Kramer kan ook bij jouw instelling workshops verzorgen over dit onderwerp.

Workshop ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’, Florence locatie Uitzicht te Den Haag (9 februari 2018)

davWeer een levendige middag, waarin veel ruimte was om te praten over op bezoek gaan bij je naaste met dementie. Zorg en naasten waren daarover in gesprek, na een inleiding over dementie. Een interessante wens die werd uitgesproken: “Zou het niet een idee zijn om zorg en naasten samen een cursus ‘feedback geven en ontvangen’ aan te bieden?’

Workshop “Op bezoek bij een dierbare met dementie’, Vredenoord, Huis ter Heide (11 januari 2018)

hdr‘Uw zus kan toch zo mooi zingen, ze zat helemaal te genieten’. Aan het woord een deelneemster aan de workshop ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’ in Vredenoord, Huis ter Heide. Ze vertelt dit aan een andere deelneemster, die de indruk heeft, dat haar zus over het algemeen vrij somber en verdrietig is. Dan is het leuk om dit te horen. En zo er werden nog veel meer ervaringen uitgewisseld.

Anniek Kramer was uitgenodigd om een workshop ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’ te komen geven voor de naasten van de bewoners. De aanwezigen kregen de gelegenheid om actief mee te doen. Er was tijd voor kennisoverdracht over de ziekte dementie en over wat stimulerend en belemmerend kan werken in het maken van prettig contact. Natuurlijk was er ook alle ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over op bezoek gaan en wat men daar fijn en moeilijk aan vindt. Andere naasten ontmoeten bood de gelegenheid om ervaringen te bespreken en dat was voor veel deelnemers heel prettig. Kortom een inspirerende avond.

Workshop ‘Waardevolle activiteiten’ op de congresparade ‘Wel-zijn in de zorg’ van Studie Arena te Ede (9 oktober 2017)

davWel-zijn in de zorg, congresparade van Studie Arena, was een groot succes. Anniek mocht er drie workshops geven over het betrekken van de familie bij waardevolle activiteiten. Drie keer 20 enthousiaste mensen die nadachten over hoe je waardevolle activiteiten kunt achterhalen, hoe je middelen in kaart kunt brengen en hoe je naasten beter kunt betrekken bij die activiteiten. Ik hoop van harte dat iedereen er mee aan de slag gaat.

Workshop ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie bij Wijndaelercentrum Den Haag (14 juni 2017)

davBij het Wijndaelercentrum in Den Haag was een mix van verzorgenden, vrijwilligers, cliëntenraad en naasten aanwezig bij de workshop ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’. Tijdens het eerste deel van de bijeenkomst werd er door Anniek veel informatie overgedragen over dementie. Na de pauze was er alle gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over vragen als ‘Waar word je blij van’ en ‘Wat vind je moeilijk’  in contact met mensen met dementie. In een prettige sfeer werd er naar elkaar geluisterd, iets dat in de zorg onmisbaar is.

Workshop ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie bij Duinstede van Florence (13 juni 2017)

davOp 13 juni waren de naasten van de PG bewoners van Duinstede uitgenodigd voor de workshop ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’. Ook de zorgmedewerkers van die afdelingen waren uitgenodigd evenals de behandelaren. In de eerste helft van de workshop werd uitgelegd wat dementie is, wat er gebeurt in de hersenen en het geheugen, hoe het je relatie beïnvloedt en wat mogelijkheden zijn om het écht contact te maken.
Na de pauze was er een levendig gesprek rondom een aantal vragen over op bezoek gaan. De tips die daaruit verzameld zijn, zullen door de zorg worden opgepakt om nog beter samen te werken met de familie. Een reactie:

Duinstede reactie

Workshop ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’ bij Adegeest van Florence (15 mei 2017)

davIn Voorschoten, in het prachtige woon-zorgcentrum Adegeest kwamen familie, verzorgenden en behandelaren van de PG bewoners samen om deel te nemen aan de workshop ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’. Het werd een levendige avond. In het eerste deel gaf Anniek uitleg over dementie en over contact maken. Tijdens het tweede deel van de avond ging men in groepjes in gesprek over vragen als ‘waar word ik blij van als ik op bezoek ga’ en ‘wat kunnen zorg en naasten voor elkaar betekenen bij het op bezoek gaan’. Onder het genot van een drankje werd nog lang nagepraat.

Alzheimer café Dokkum (25 april 2017) door Marcelle Mulder Indrukken van Loes Brouwer, gespreksleider:
“Het was een goede, bijzondere, gezellige, druk bezochte avond. Je verhaal was duidelijk, de theorie over de ontwikkeling van de hersenen van de mens in de eerste twintig jaar was een echte eyeopener. Het werd daardoor duidelijk dat de emoties intact blijven bij mensen met dementie. Je liet de mensen meedenken, er was interactie en je bent open en heerlijk benaderbaar.

Het was duidelijk een thema waar mensen (nog) meer over willen weten, wat ook wel bleek aan de hoge opkomst. Mensen hebben grote behoefte om advies te krijgen over de omgang met mensen met dementie. Inzicht en uitleg over hun gedrag in relatie tot wat er in de hersenen gebeurt. Het besef dat mensen met dementie hun gedrag niet meer kunnen veranderen….. dat blijft moeilijk te accepteren. Het zijn de naasten, de anderen die hun gedrag moeten aanpassen/afstemmen op degene met dementie. Andersom kan niet meer.

Je verhaal over je vader en de vrouw die zijn verlangens kwam bevredigen was best heftig. Eigenlijk is er zoveel te vertellen en te delen.

Ik heb veel positieve reacties gehoord. Een man, van wie de vrouw met dementie mee gekomen was, vertelde dat hij in bijzijn van zijn vrouw niet kon vertellen hoe de situatie bij hun thuis was. ‘Hier gedraagt ze zich aardiger dan ze thuis tegen mij doet’ zei hij. Wat een andere man en dochter over hun vrouw en moeder deelden kon volgens hem alleen omdat die vrouw niet aanwezig was. De dochter van die vrouw vertelde dat ze nog veel te leren heeft in de omgang met haar moeder; ze vond het een waardevolle avond.

Eén van de vrijwilligers die sinds kort de diagnose dementie heeft vond de presentatie nogal confronterend. De moeder met haar dochter van 9 zijn eerder vertrokken; misschien hadden ze meer praktische voorbeelden verwacht? Ik heb in ieder geval van je genoten. ”

Alzheimer café Horst aan de maas (6 maart 2017)
Zo’n 50 geïnteresseerden waren te gast bij het Alzheimer café in Horst aan de Maas. Anniek Kramer sprak daar over wat dementie is, wat er gebeurt in je hersenen en in je geheugen en natuurlijk over contact maken. Wat is er wel en niet handig in contact maken en hoe voorkom je dat de ander zich voelt falen? Met wat oefeningen werd dat invoelbaar gemaakt. En voor we het wisten was de avond al weer om en sloten we af met een mooi gedicht uit het boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’.

Horst

Alzheimer café Boxmeer (20 februari 2017)
Het reizend Alzheimer Café Land van Cuijk & Gennep streek op 20 februari 2017 neer in een prachtige zaal in De Weijer te Boxmeer. Als spreekster was Anniek Kramer uitgenodigd, schrijfster van ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten’. Tijdens deze druk bezochte avond gaf Anniek  een korte uitleg over dementie, wat er gebeurt in de hersenen en het geheugen en wat er wel en niet werkt in het maken van contact. Daarnaast werden tips gegeven voor een fijn en waardevol samenzijn. Naast mantelzorgers en mensen met dementie waren er ook veel geïnteresseerde vrijwilligers en mensen uit de zorg afgekomen op de bijeenkomst. De deelnemers waren erg enthousiast.

 boxmeer
Cadeau op dag van de mantelzorg (Icare, Altingerhof)

Op bezoek gaan bij een dierbare met dementie kan soms ongemakkelijk zijn. Hoe zal het gaan? Wat moet je zeggen? Dit boek biedt je handvatten en inspiratie om van zo”n bezoek een fijn en waardevol samenzijn te maken. De auteurs geven eerst een korte en heldere uitleg over wat dementie met je naaste kan doen en hoe het de relatie tussen jullie kan veranderen. Het tweede deel van dit boek staat vol ideeën, verdeeld over verschillende thema”s, die je inspireren om echt contact met elkaar te maken. Denk aan muziek, verhalen, kunst, natuur, eten en drinken en bewegen.

Dit boek hebben alle woningen in Altingerhof gekregen van het management op de Dag van de Mantelzorg om zo mantelzorgers tips en ideeën aan te hand te kunnen doen waardoor het misschien wat makkelijker wordt om toch bij hun dierbare op bezoek te blijven komen.

De mantelzorgers werden verrast met een roos en een high tea, dit om ze te bedanken voor hun inzet voor hun dierbaren.

Alzheimer DWO bezoekdienst (22 november)
dwo
In Delft kwamen 20 bezoekvrijwilligers en geïnteresseerden bijeen om de workshop ‘Op bezoek gaan’ van Anniek Kramer te volgen. Eerst deden we een aantal oefeningen om wat meer te begrijpen over dementie. Vervolgens werd uitleg gegeven over wat dementie is en wat het doet in de hersenen en met het geheugen. Ook werd met elkaar besproken hoe je iemand kunt ‘verleiden’ om bijvoorbeeld mee te gaan wandelen. De ideeën boden inspiratie en daarmee en met de nieuwe kennis kunnen de bezoeken nog enthousiaster afgelegd worden.

Patyna heeft mooi relatiegeschenk

patynaU ziet hier 2 versies van hetzelfde boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten’. De linkerversie is door Patyna – de zorginstelling waar Marcelle Mulder werkt – besteld om als relatiegeschenk cadeau te kunnen doen. Het logo van de zorginstelling prijkt op de voorkant. En met een eigen inleiding heeft de omslag een eigen ‘Patyna’-karakter gekregen. De inhoud van het boek is verder gelijk.

Ook interesse in een eigen versie?  Neemt u dan contact met ons op via menskapitaal@live.nl (Anniek Kramer) of mmulder@curamea.nl (Marcelle Mulder).

Workshop voor mantelzorgers Laurens/Oudelandse Hof (10 november 2016, mantelzorgdag)
De mantelzorgers van de bewoners van Laurens/Oudelandse Hof zijn – op de nationale mantelzorgdag – uitgenodigd voor een maaltijd en een aantal workshops. Ik mag als ervaringsdeskundige een workshop houden over ‘Op bezoek gaan en contact maken’. We starten met een aantal oefeningen om een klein beetje te ervaren hoe het is om geen controle meer te hebben over je hersenen en je leven. Daarna volgt een interactieve bijeenkomst waarin gesproken werd over wat er gebeurt in de hersenen en het geheugen bij dementie, wat wel en niet werkt bij het maken van contact en hoe belangrijk het is om als naaste op bezoek te blijven gaan, hoe moeilijk dat soms ook is. Na de workshop is er koffie en appeltaart.
oudelandse

Lezing bij rotary Rottedam (1 november 2016)
In Rotterdam zijn 12 Rotary clubs actief en ik was uitgenodigd bij Rotary Nieuwe dag uit Kralingen. Deze club van ongeveer 20 mensen ontmoet elkaar wekelijks bij het ontbijt. Het was dus vroeg op, om daar om 7.15 uur aan te kunnen schuiven. Na het ontbijt en de informatie-uitwisseling van de komende activiteiten (wat zijn ze actief!), kreeg ik gelegenheid om te vertellen over dementie: wat is het, wat gebeurt er in het hoofd, met het geheugen en wat is wel en niet handig in contact. Een levendige bijeenkomst die met grote aandacht werd gevolgd. ‘Wat een boeiende invalshoek. Je hebt mijn kijk op dementie compleet bijgesteld’, was de reactie van een deelnemer.

rotary-rdam3

Alzheimer café Veghel (18 oktober 2016)
Zo’n 80 mensen waren naar de Theater de Blauwe Kei in Veghel gekomen om het Alzheimer café (18 oktober) bij te wonen. Anniek Kramer was daar te gast om te spreken over op bezoek gaan bij een dierbare met dementie. Dit kan soms ongemakkelijk en zelfs pijnlijk zijn. Praten is ons voornaamste middel om contact te maken en we zijn hulpeloos als een gewoon gesprek niet meer mogelijk is. Er zijn echter veel andere mogelijkheden voor een fijn en waardevol samenzijn. Anniek schreef samen met Marcelle Mulder het boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten’. Deze ideeën dienen ter inspiratie om echt contact met elkaar te maken.
Een uitleg over dementie, wat er gebeurt in de hersenen en wat er wel en niet werkt in contact maken, werd afgewisseld met interactie met de aanwezigen. Anniek haalde tal van voorbeelden aan uit haar ervaring als mantelzorger. Een boeiende avond.

ac-veghel

Marente College Leiden: College tour interview
Marcelle Mulder (samen met Anniek Kramer) schrijfster van het boek  ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’ was 27 september te gast bij Marente College. Het programma bood mantelzorgers de mogelijkheid om een steuntje in de rug te krijgen. Om ideeën te krijgen over samen dingen beleven en doen wanneer je dierbare dementie hebt.

Volgens het idee van het televisieprogramma College Tour konden mantelzorgers in de zaal vragen stellen aan Marcelle. Marcelle wist in een mooie mix van theorie en ervaringen mee te denken, uitleg te geven en het gevoel te geven dat mensen gehoord werden. Het werd een avond met gedeelde ervaringen en emoties. Er werd ademloos naar elkaar geluisterd, er was veel herkenning en begrip voor elkaar en er werden veel vragen gesteld aan Marcelle.

Er was ook ruimte voor luchtigheid en humor en dat gaf een ontspannen sfeer aan de avond. Iets wat we allemaal erg belangrijk vinden. De realiteit van alledag is vaak zwaar genoeg. Humor heeft ook een prachtige ontwapenende werking die erg belangrijk is bij het omgaan met dementerende mensen. Hun emotionele brein functioneert vaak nog goed, zij voelen daarmee sferen en emoties feilloos aan en reageren hierop. Als je de situatie met humor naar je hand kunt zetten, levert dat voor iedereen winst op.

marente

Florence Den Haag, workshops voor de naasten van de afdeling JD (jong dementerenden)
Voor de naasten van de bewoners van de afdeling ‘Jong dementerenden’ bij Florence in Den Haag werden op 6 en 13 september twee inspirerende workshops gehouden. Er werd uitgelegd wat dementie is, wat er gebeurt in de hersenen bij dementie en wat daarvan de invloed is op het gedrag en het gevoel. Natuurlijk werd er ook intensief stil gestaan bij contact maken: wat werkt goed en wat werkt niet goed. Tenslotte gingen naasten, verzorgenden, behandelaren en vrijwilligers met elkaar in gesprek over op bezoek gaan. Aan het eind kregen de deelnemers het boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten’ uitgereikt door Ineke Nijburg, de expertisemanager. Conclusie: het waren plezierige en leerzame avonden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Welzijn Lansingerland, scholing voor bezoekvrijwilligers (juni 2016)
Welzijn Lansingerland organiseerde een workshop voor haar (bezoek)vrijwilligers van mensen met dementie. Anniek Kramer was de gastspreker. De vrijwilligers kregen als verrassing het boek  mee. Klik hier.

Foto’s van de workshops voor familie/naasten en verzorgenden in Haarlem.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Workshop voor verzorgenden in IJmuiden

workshop 3

Workshop voor verzorgenden en naasten bij Zorgmensen (kleinschalig wonen) Apeldoorn

Apeldoorn 2Apeldoorn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s